Optrekkend vocht

Een natuurlijk, capillair proces ook bekent als het sponseffect, is er de oorzaak van, dat water uit de grond wordt op gezogen door poreuze materialen, zoals baksteen. De hygroscopische zouten die in het water aanwezig zijn en in de baksteen achter blijven, beïnvloeden de stijghoogte en de snelheid van het optrekkende vocht. De hygroscopische zouten nemen ook vocht op uit de lucht en geven deze bij voldoende temperatuur weer af aan de lucht in bijvoorbeeld, de huiskamer.

OORZAAK

De oorzaak van optrekkend vocht kan het grondwater of het oppervlakte water zijn. Ook kan vocht opgenomen worden uit de aarde die tegen de fundering aan ligt.

WAAR KOMT OPTREKKEND VOCHT VOOR?

In oudere woningen waarin de regel een houten begane vloer aanwezig is kan men last hebben van optrekkend vocht. Ook als men later een betonnen vloer koud tegen de muur gestort heeft kan men last hebben van optrekkend vocht.

REMEDIE

Om het capillaire proces van het opzuigen van water te voorkomen, moet er een ondoordringbare laag in het metselwerk worden aangebracht. Meest efficiënte methode is de mechanische onderbreking. Hierbij wordt een voeg of een laag metselwerk verwijdert, waarna er een waterdichte laag wordt aangebracht, zoals lood, glas, polyester etc. Deze methode is zeer duur en bewerkelijk.

De tweede methode en recent door T.N.O. onderzocht is het inbrengen van een siliconen micro emulsie. Hierbij worden de poriën voorzien van een waterafstotend middel. Dit gebeurt door injecteren d.m.v. gaten in de muur. Voor een goede bestrijding van optrekkend vocht is het essentieel dat ook de eventuele aanwezigheid van hydroscopische zouten worden verwijderd. Blijven deze zouten achter, dan zullen zij door het aantrekken van water dat in de lucht zit weer voor natte (zwarte) plekken zorgen. De Muur na uitdrogen door een ontvochtiger schoon borstelen en op nieuw witten of voorzien van nieuw pleisterwerk.

Wat gebeurd er bij opstijgend vocht?

Een gevolg van opstijgend vocht is schimmel. Schimmel op de muren en op het plafond. In de volgende video een meer informatie over schimmel.